DM

Wspomożenie odporności

Jedną z przyczyn powstawania chorób są mikroorganizmy. Bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy stanowią integralną część nie tylko środowiska, w którym funkcjonujemy, ale również środowiska, które stanowi ludzki organizm. Ilość drobnoustrojów zamieszkujących ludzkie wnętrze szacuje się na około 2 kilogramy.

Zwykle nie są one szkodliwe, i żyją z nami w symbiozie. Ale nie wszystkie. Znane w dziejach ludzkości epidemie wskazują dobitnie na to, że nie z wszystkimi mikroorganizmami nam po drodze.

Na szczęście matka natura wyposażyła człowieka w narzędzie do dyskusji z nimi, w postaci układu immunologicznego. I o ile nie jest czas i miejsce na streszczanie podręcznika do immunologii, tak czas i miejsce na przedstawienie dodatkowych argumentów, gdybyśmy żyli w poczuciu, że nam takowych brakuje, a przyszło nam w życiu napotkać jakiś bardzo rozmowny zarazek.

Jak to zwykle w tym przypadku bywa, rzecz jest niepozorna, tak jak i niedoceniona (jeszcze), a szkoda, ponieważ.

Czy grzyby należą do królestwa roślin, czy zwierząt, jeszcze oficjalnie nie zdecydowano, zgodzono się jednak z argumentami płynącymi z doniesień naukowców odnośnie tego, że posiadają walory nie tylko organoleptyczne. Oraz hedonistyczne, gdyż wiadomo, że grzybobranie to przyjemna rzecz jest.

W 2020 roku praktycznie w każdym sklepie czy na bazarze warzywnym kupić można boczniaki. Rosną one na dziko, ale są niezmiernie wydajne w warunkach hodowlanych, i takie też spotyka się w warzywniaku. Są one bardzo smaczne.

Ale nie tylko.

Po kolei jednak.

Zaliczane do pokarmów dietetycznych, boczniaki składają się głównie z wody, co stanowi o ich niewielkiej wartości kalorycznej. A co poza wodą?

Same dobra. … Tutaj w dość kompleksowy i przyjemny dla czytelnika sposób przedstawiono „nowożytne” spojrzenie na grzyby.

Co ważne jednak, postęp w naukach medycznych sprawił, że zaczęto grzybom przyglądać się bardziej profesjonalnym wzrokiem. Dzięki temu jest dość duża szansa, że z „prawd objawionych” tybetańskim mnichom staną się codziennie wykorzystywanym darem matki natury w walce o zdrowie ludzkości.

Wspomniane wcześniej boczniaki, rozpatrywane w kontekście źródeł substancji o wysokiej aktywności biologicznej, źródłem są przede wszystkim β-glukanów, które wykazują silne właściwości stymulujące układ odpornościowy.

Działanie to polega głównie na aktywowaniu neutrofili, makrofagów, monocytów, czyli … najbardziej skorych do dyskusji komórek układu odpornościowego człowieka. W wyniku tego zwiększa się odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe, grzybiczne, czy pasożytnicze, ale wykazano również, że β-glukany zwiększają efektywność działania antybiotyków.

Ale nie tylko, ponieważ w toku na przykład tych badań wykazano, że ekstrakty z poszczególnych odmian boczniaków zwiększają wrażliwość komórek na leczenie chemioterapeutyczne, co zwiększa jego skuteczność. Znacznie również przyczyniły się do wyciszenia dyskusji … tfu, przepraszam, zmniejszyły namnażanie komórek nowotworowych.

I tak.

Można z nich na przykład ugotować krupnik.

Potrzebny jest bulion warzywny, kasza jęczmienna i boczniaki.

Kaszę jęczmienną wsypujemy do bulionu warzywnego.

Zagotowywujemy.

Dodajemy umyte i pokrojone boczniaki.

Jemy i się uodparniamy.

Zupa wygląda, jakby podpisały się pod nią anioły. Albo gołębie. Albo husaria. Co tam nam wyobraźnia podpowiada.

A jeśli mój przepis na krupnik jest niewystarczający, to może … po bardziej szczegółowe instrukcję zadzwoń do babci? Mamy? Ciotki?

Wiecie, ciepłe uczucia też wzmacniają układ odpornościowy. Badania w toku.

D.M.