DM

Resztki z lodówki po słowiańsku

Ziarno orkiszu dobrze mieć w domu i myśleć o nim.

Kiedy zbliżamy się do punktu kulminacyjnego jakiegoś kołowrotka, czy to zawodowego, czy towarzyskiego, po prostu wsypujemy je do miski i zalewamy wodą, ponieważ ziarno orkiszu przed gotowaniem należy namoczyć.

Zalewamy wodą. Po jakimś czasie, i to może być zarówno godzina, jak i cała noc, gotujemy do miękkości.

Z resztą produktów będących resztami z lodówki słowianina postępujemy tak, że po prostu wrzucamy je na patelnię czy do garka, chwilę mieszamy, po czym zasypujemy orkiszem.

Dlaczego warto jeść ziarno orkiszu? Bo jest smaczne. Co do wartości odżywczej … oficjalnie jeszcze się nie dogadali, ale wpadli na pomysł, żeby jego genami ubogacać ubogą w wartości odżywcze pszenicę zwyczajną. Czyli jest ubogacać czym.

Jak dla mnie, niepotrzebne dodawanie sobie roboty, skoro ziarno wystarczy namoczyć i ugotować, ale co ja tam wiem, ja tylko Dieta Minima jestem, i wyzbierałam resztki z lodówki, żeby zjeść porządne śniadanie.

I pomimo tego, że przepis zostawia bardzo dużo miejsca dla rodzaju resztek z twojej lodówki, tak zastosowane przeze mnie są wyśmienite, nie tylko w charakterze pozostałości.

D.M.