DM

Carbonara bez glutenu i wieprzowiny

Uwaga nr 1

Przygotowanie tej potrawy wymaga … wyczucia. Nie gwarantuję, że za pierwszym czy za drugim razem efekt otrzymany będzie idealnym. Mi też się nie zawsze udaje.

„Wieprzowina”

Pieczarki i nać pietruszki szatkujemy

Grzyby umieszczamy na lekko przesmarowanej oliwą patelni. Poddajemy krótkiemu działaniu niezbyt wysokiej temperatury.

Uwaga!

W przypadku obsmażania pieczarek niezmiernie istotne jest to, aby zostawić każdemu kawałkowi pewną ilość przestrzeni dookoła na patelni.

Ze względu na dużą zawartość wody w produkcie przy „stłoczeniu” ich obok siebie bardzo łatwo o sos pieczarkowy, zamiast złociście przyrumienione na patelni kawałków tego rodzaju grzyby.

Do zarumienionych na złoto pieczarek dodajemy posiekaną nać pietruszki, i przez chwilę poddajemy obróbce cieplnej.

Sos

Żółtko będące w temperaturze pomieszczenia mieszamy z parmezanem.

Połączenie składników

Do ugotowanego uprzednio makaronu ryżowego dodajemy „wieprzowinę” i delikatnie mieszamy.

Jak widać na poniższym zdjęciu, poniższa potrawa nie jest wersją idealną. Widoczne są grudki parmezanu i zwarzonego żółtka. Nie ma to wpływu na strawność czy kaloryczność potrawy, a jedynie na jej walory estetyczne. Zjadamy i nie zrażamy się.

Dietetyczną wartość potrawy stanowi stosunek ilościowy pieczarek z pietruszką do makaronu. Powinien przeważać na korzyść grzybów z zieleniną.

Smacznego

Dieta Minima