Carbonara bez glutenu i wieprzowiny

Uwaga nr 1
Przygotowanie tej potrawy wymaga … wyczucia. Nie gwarantuję, że za pierwszym czy za drugim razem efekt otrzymany będzie idealnym. Mi też się nie zawsze udaje.
„Wieprzowina”
Pieczarki i nać pietruszki szatkujemy
Grzyby umieszczamy na lekko przesmarowanej oliwą patelni. Poddajemy krótkiemu działaniu niezbyt wysokiej temperatury.
Uwaga!
W przypadku obsmażania pieczarek niezmiernie istotne jest to, aby zostawić każdemu kawałkowi pewną ilość przestrzeni dookoła na patelni.
Ze względu na dużą zawartość wody w produkcie przy „stłoczeniu” ich obok siebie bardzo łatwo o sos pieczarkowy, zamiast złociście przyrumienione na patelni kawałków tego rodzaju grzyby.
Do zarumienionych na złoto pieczarek dodajemy posiekaną nać pietruszki, i przez chwilę poddajemy obróbce cieplnej.



Sos
Żółtko będące w temperaturze pomieszczenia mieszamy z parmezanem.


Połączenie składników
Do ugotowanego uprzednio makaronu ryżowego dodajemy „wieprzowinę” i delikatnie mieszamy.

Jak widać na poniższym zdjęciu, poniższa potrawa nie jest wersją idealną. Widoczne są grudki parmezanu i zwarzonego żółtka. Nie ma to wpływu na strawność czy kaloryczność potrawy, a jedynie na jej walory estetyczne. Zjadamy i nie zrażamy się.

Dietetyczną wartość potrawy stanowi stosunek ilościowy pieczarek z pietruszką do makaronu. Powinien przeważać na korzyść grzybów z zieleniną.

Smacznego
Dieta Minima