DM

Kruche ciasto kokosowe z karmelem migdałowym

Składniki na ciasto zbieramy w jedno miejsce. Zagniatamy.

Finalnie proces zagniatania powinien dać nam ciasto o konsystencji gęstej pasty.

Wykładamy ciasto w naczyniu żaroodpornym wyłożonym blachą do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10-15 minut.

Wszystkie składniki na karmel umieszczamy w misce i mieszamy. Ja używam różdżki, ale można łyżki, można widelca, można zblendować.

Na poniższym zdjęciu widać na jak piękny kolor piecze się krucha warstwa ciasta. Żal to robić, ale zalewamy karmelem i wsadzamy do lodówki.

Przygotowanie czekolady – roztapiamy olej kokosowy i mieszamy z kakao.

Wylewamy na ciasto.

Efekt po zastygnięciu poszczególnych warstw, zespoleniu ich, oraz …

… przekrojeniu.

Propozycja podania.

Zbliżenie propozycji podania.

D.M.