DM

Kruche ciasteczka z kremem kawowym

Składniki na ciasto zagniatamy w misce. Mąkę dobrze przesiać, ciasto wychodzi delikatniejsze.

Kiedy składniki się już połączą w jedną całość, przekładamy ciasto na blat podsypany mąką.

Rozwałkowywujemy.

Przy użyciu małego szklanego naczynia wycinamy kształt. Ja używam kieliszka do alkoholu.

Ciastka powinny mieć mniej więcej taką grubość.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja korzystam z kamienia do pieczenia pizzy. Mniej złomu w kuchni.

Po około 15 minutach w piekarniku, w atmosferze 175 stopni Celsjusza, grzanie góra i dół, bez termoobiegu, powinny wyglądać mniej więcej tak.

Wszystkie – oprócz kawy składniki na krem łączymy w jedną całość. Ja wybieram sposób tradycyjny. Można to robić mikserem, albo za pomocą miksującej nakładki blendera. Kawę wcieramy w krem na końcu. Na tą ilośc powinna wystarczyć ilość odpowiadająca połowie espresso, ale dobieramy intensywność kawowego smaku do osobistych preferencji.

Przekładamy kremem i obsypujemy cukrem pudrem.

Zapakowane w zgrabne pudełeczko stanowią świetny pomysł na prezent prosto od serca.

Śniegu może nie ma, ale jest cukier puder.

D.M.