DM

Dietetyczniej nie będzie

Wyjątkowo odchudzona, bezcukrowa i bezglutenowa propozycja deserowa. Czas wykonania – około 20 minut. Nie wliczam konsumpcji.

Jabłka kroimy na małe cząstki (ja zostawiam skórkę), zalewamy wodą w niewielkiej ilości i zasypujemy cynamonem w ilości zależnej od osobistych preferencji.

Moje preferencje zakładają dużą ilość cynamonu.

Po pewnym czasie mieszanina powinna przyjąć konsystencję jak na poniższym zdjęciu.

Żółtko jajka ucieramy do białości, białko ubijamy na sztywną pianę, łączymy. Dodajemy mielony mak i mieszamy delikatnie.

Mieszaninę umieszczamy w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

another dish with glow

Tak wygląda biszkopt makowy po upieczeniu.

Konsystencja po przekrojeniu.

Kroję wzdłuż na pół, ponieważ zawijam w formę roladki. Struktura biszkoptu jest na tyle elastyczna, że spokojnie na to pozwala. Nawet jeśli twoje umiejętności względem zawijania biszkoptowych roladek do tej pory były niewielkie, czemu by nie spróbować?

Nakładamy słuszną porcję jabłek z cynamonem i zawijamy.

Da się, trening czyni mistrza.

Propozycja okazji do spożycia.

D.M.